با وجود آن که اینترنت اشیاء (IoT) می‌تواند زندگی روزانه ما را کارآمدتر سازد، اما تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف کنندگان به دلیل استفاده از وسایل مجهز به IoT در معرض خطر قرار دارند. این خطرات از افشاء اطلاعات خصوصی گرفته تا وارد آمدن آسیب‌های جسمی و بروز مشکل با خود دستگاه‌ را شامل می‌شود.

در ادامه به چند مورد از این مشکلات می‌پردازیم.
 

1- جاسوسی خود (و فرزندانتان) به وسیله دستگاه‌های مجهز به IoT

بسیاری از تولید کنندگان و تهیه کنندگان دستگاهای مجهز به IoT نسبت به حفظ حریم خصوصی مشتریان خود توجه چندانی ندارند. برخی حتی از اطلاعات مشتری کسب درآمد نیز می‌کنند.

شرکت الکترونیکی ویزیو (Vizio) اخیراً مجبور به پرداخت غرامت 2ر2 میلیون دلاری به ناظران آمریکایی به دلیل ردیابی عادات تماشای تلویزیون خریداران وسایل الکترونیکی خود شد.

چند سال گذشته شورای حقوق مصرف کننده نروژ دریافت عروسکی که کودکان با آن بازی می‌کردند، هر آنچه که توسط کودک گفته می‌شد را ضبط کرده و آنها را برای یک شرکت آمریکایی ارسال می‌کرد. این شرکت حق اشتراک و استفاده از داده‌ها را برای اهداف گسترده و خاصی محفوظ می‌داشت.
 

2- آسیب پذیری بسیاری از دستگاه‌های مجهز به IoT  در برابر هک

همچنین مشخص شد که همان عروسک دارای نقص امنیتی بوده به طوری که به افراد غریبه اجازه می‌داد از طریق عروسک صحبت کرده و نیز به صحبتهای دیگران گوش کنند. آسیب‌های امنیتی مانند این موارد می‌توانند موجب وارد آمدن خسارت هم در دنیای واقعی و هم مجازی شوند.

اخیراً دستگاه‌های مجهز به IoT در برخی از بزرگترین حملاتی دست داشته‌اند که موجب افزایش ترافیک وب سایتها تا زمان خرابی آن‌ها می‌شد.
اما دستگاه‌های مجهز به IoT هک شده نیز به خودی خود خطرناک هستنداما دستگاه‌های مجهز به IoT هک شده نیز به خودی خود خطرناک هستند. در سال 2015 فیات کرایسلر با اعلام محققان امنیتی در خصوص احتمال ورود از راه دور به سیستم‌های اتومبیل‌های هوشمند و در دست گرفتن کنترل ترمز، فرمان و دنده مجبور شد 4ر1 میلیون وسیله نقلیه خود را بازپس بگیرد.
 

3- عدم تعلق این دستگاه‌ها به مصرف کننده، حتی پس از خرید آنها

اکثر دستگاه‌های مجهز به IoT دارای نوعی نرم افزار تعبیه شده بوده و دستگاه بدون این نرم افزار به درستی کار نکرده و گاهی غیر قابل استفاده می‌شود. این نرم افزار معمولاً دارای مجوز یا لیسانس است و حق کامل آن فروخته نمی‌شود و شرایط تحمیل شده از طریق توافق نامه‌های اخذ مجوز می‌توانند مانع از تعمیر، تغییر یا حتی فروش مجدد آنها توسط کاربران شوند.

این امر می‌تواند با قانون رقابت در تضاد باشد، چرا که کاربران به یک مارک و یک تأمین کننده محدود می‌شوند.

چندین سال است که کشاورزان آمریکایی به دلیل در اختیار نداشتن حق تعمیر تراکتورهای حاوی نرم افزار با تولید کنندگان ماشین آلات کشاورزی اختلاف پیدا کرده‌اند.

در سال 2015 به کشاورزان معافیت سه ساله از برخی قوانین مربوط به حق کپی رایت اعطا شد. در اکتبر 2016 این کمپانی توافق نامه جدیدی برای اعطای مجوز صادر کرد که تقریباً تغییر و اصلاح کامل نرم افزارهای موجود در تراکتورهای خود را ممنوع نمود. به نظر می‌رسد این اقدام تلاشی در جهت اطمینان از انجام کلیه تعمیرات توسط پیمانکاران بوده است.
 

4- اطلاع دستگاه‌های مجهز به IoT از نقاط ضعف شما

دستگاه‌های مجهز به IoT دارای پتانسیل جمع آوری اطلاعات محرمانه‌تری از افراد نسبت به دستگاه‌های قبلی هستند. از این داده‌ها می‌توان برای ایجاد پروفایل‌هایی استفاده کرد که شناخت بیشتری نسبت به مصرف کننده پیدا کنند و حتی این داده‌ها می‌توانند جهت پیش بینی رفتار آنها مورد استفاده قرار ‌گیرند.

چند سالی است که متوجه شده‌ایم فناوری تعبیه شده در گوشی‌های هوشمند می‌تواند برای تشخیص خلق و خوی کاربران، میزان استرس آنها، نوع شخصیت و غیره مورد استفاده قرار گیرد.
اما برخی از دستگاه‌های مجهز به IoT می‌توانند داده‌های خصوصی‌تر و محرمانه‌تری را نیز جمع آوری کننداما برخی از دستگاه‌های مجهز به IoT می‌توانند داده‌های خصوصی‌تر و محرمانه‌تری را نیز جمع آوری کنند. پروفایل‌های مصرف کننده که به وسیله تمام این داده‌ها ساخته می‌شوند در زمانهای آتی ممکن است برای فروش محصولات در مواقعی که قدرت اراده ما در پایین‌ترین حد خود است مورد استفاده قرار گیرند. خرده فروشان در حال حاضر از این فناری برای ردیابی مصرف کنندگان از طریق فروشگاه‌ها و ارسال پیام‌های سفارشی به تلفن‌های همراه استفاده می‌کنند. این امر ممکن است با سابقه خرید ما و آنچه در مورد خلق و خوی‌مان شناخته شده است مرتبط باشد.
 

5- عدم اطلاع از مخمصه‌ای که گرفتار آن شده و یا مدت زمانی که به طول خواهد انجامید

بسیاری از محصولات مجهز به IoT از سخت افزار، خدمات و نرم افزاهای دوگانه پیچیده‌ای ساخته شده‌اند که اغلب توسط بیش از یک تأمین کننده ارائه می‌شوند. حقوق شما به هنگام بروز مشکل یا خرابی و اینکه چه کسی باید آن را برای شما رفع کند می‌تواند نادیده گرفته شود.

تحقیقات اخیر در مورد سیستم ترموستات Nest نشان داد در صورتی که مصرف کننده نیاز داشت تمام حقوق و تعهدات افراد در زنجیره تأمین را پیدا کند، باید حداقل 13 سند مختلف قرارداد را مطالعه می‌نمود.

حتی چنانچه از تأمین کننده‌های دستگاه خود نیز اطلاع پیدا کنید، ممکن است در مواقع ضروری در دسترس نباشند و در صورت خارج شدن تأمین کنندگان مذکور از این چرخه، خدمات پس از فروش آنها نیز ممکن است دیگر وجود نداشته باشد.
 

6- احتمال عدم حمایت قانون از شما

بسیاری از دستگاه‌های مجهز به IoT حریم خصوصی مصرف کننده را در معرض خطر قرار می‌دهند، اما قانون حفظ حریم خصوصی محدودیت‌های قابل توجهی دارد، زیرا تعریف «اطلاعات شخصی» بسیار محدود و مبهم است.

در قانون مربوط به مصرف کنندگان در استرالیا، مصرف کنندگان و ناظران ممکن است تلاش نموده تأمین کنندگان دستگاه را به خاطر ضمانت و گارانتی تحت پیگرد قرار دهند. اما در این دادخواهی خود، راه به جایی نمی‌برند. چرا که مشخص نیست به عنوان مثال برای برخی از این وسایل منظور از «کیفیت قابل قبول» چه می‌باشد. آیا یک کتری متصل به اینترنت که آب را به خوبی به جوش می‌آورد اما به راحتی هک می‌شود از کیفیت قابل قبولی برخوردار است یا خیر.

با هوشیاری پیش بروید

مصرف کنندگان در معرض خطرات بسیاری از جانب دستگاه‌های مجهز به IoT، به خاطر استفاده دزدانه از داده‌ها، تا نقص امنیتی و عدم پشتیبانی دستگاه قرار دارند. همینطور در بسیاری از کشورها قانون خاصی برای پرداختن به مسائل مربوط به IoT وجود ندارد.

در این میان مصرف کنندگان باید به خوبی در خصوص خطرات و ریسک این دستگاه‌ها فکر کنند. آیا واقعاً به این دستگاه‌های متصل به اینترنت نیازی هست؟


منبع: theconversation